Tai Chi Chuan

Taichi is een "interne" Chinese martiale kunst. "Intern" betekent dat de kracht vanuit je lichaam komt in plaats van louter impulsief te reageren. Zo komen we meteen bij het basisprincipe van deze sport : "het zachte overwint het harde". Taichi bestaat uit een hele reeks afzonderlijke bewegingen die aan elkaar gelinkt kunnen worden. Elke beweging op zich is er een van zelfverdediging of tracht een aanval van een tegenstander te neutraliseren.

De bewegingen voer je rustig uit zodat je duidelijk en bewust de tijd neemt om de taichiprincipes te integreren. Elke beweging voer je uit met gerichte aandacht. Er is een continue wisselwerking tussen lichaam, denken en voelen, waardoor taichi een dynamisch karakter heeft. Uit deze samenwerking ontstaat een globale aandacht. Je inwendige energie wordt volop geactiveerd.

Een taichiles bestaat uit 2 delen: het aanleren van de traditionele lange 108-taichivorm en het uitvoeren van qi gong bewegingen om interne flexibiliteit en rooting te verwerven. Wanneer je de Ip family-taichivorm onder de knie hebt kan je een nieuwe vorm leren waar je snel en krachtig beweegt met de zelfde principes.

 

Snake stijl taichi

De slangstijl taichi(snakestyle) duidt op het gebruik van de ruggengraat in de beweging. Deze stijl vereist interne flexibiliteit, een soepele wervelkolom, lenige borstkas en heupgewrichten. De kernspieren vormen de infrastructuur van elke houding en beweging. Er is een intensieve samenwerking tussen diepe kernspieren en oppervlakkige bewegingsspieren. De wisselwerking tussen kernspieren en meridianen leidt tot de dynamische kracht van de snake stijl. Een krachtige energie wordt doorheen de rug naar de handen gestuurd.

Dit is een vereiste om taichi als zelfverdediging te kunnen gebruiken. De interne flexibiliteit, de soepele ruggengraat en het gebruik van diepe kernspieren maakt van deze taichi een krachtige gezondheidsoefening. Het bewegen met gerichte en globale aandacht heeft een gunstig effect op alle structuren van het bewustzijn. Het martiale aspect zit in het juiste gebruik van skelet en myofascia. Dus kan men stellen dat hoe martialer de vorm uitgevoerd wordt, hoe beter het is voor je gezondheid. Je gebruikt je lichaam correct en zonder enige blokkade.

Het snake stijl systeem van de Yang taichi is de meest martiale van de drie Yang-stijl vormen: kraanvogel, tijger en slang. Het is tevens de oorspronkelijke martiale vorm van de Yang Familie. Deze stijl werd uitsluitend beoefend door de Yang Familie gedurende vijf generaties. Aan het publiek leerde de Yang Familie een andere stijl, toegankelijker voor iedereen.

Grootmeester Yang Sau Chung leerde dit systeem van zijn vader Yang Chen Fu, en op zijn beurt onderrichtte Yang Sau Chung dit systeem aan zijn eerste discipel Ip Tai Tak. Meester Ip onderwees op zijn beurt dit systeem aan zijn discipel Robert Boyd.
Meer info
www.ipfamilytaichi.org

Het snake stijl systeem omvat verscheidene componenten:

Meester Ip gaf voor zijn overlijden toestemming aan Robert Boyd om dit systeem openlijk te onderrichten aan elke taichibeoefenaar die op zoek is naar de diepere martiale betekenis van de Yang taichi.

grandmastersPhoto
  • Yang Chen Fu
  • Yang Sau Chung
  • Ip Tai Tak
  • Robert Boyd
 
grandmasterIpTaiTak
  • Grootmeester
  • Ip Tai Tak
 
grandMasterBobBoyd
  • Sabelvorm
  • met Bob Boyd