Wat is Tai Chi?

Tai Chi, voluit T’ai Chi Ch’uan (‘ultieme beste vuist’), is een eeuwenoude Chinese vechtsport die we tegenwoordig vooral kennen als meditatieve bewegingsleer (neijia). Het combineert bewezen ontspannings- en gezondheidstechnieken met aanvals- en verdedigingstechnieken voor de meest effectieve manier om innerlijke beleving en ontwikkeling te stimuleren. Cruciaal voor de juiste balans tussen lichaam en geest.

De trainingen combineren vijf elementen die in (veelal) langzame bewegingen moeten worden uitgevoerd:

  • Taolu: martial arts bewegingen (met of zonder wapens);
  • Neigong: ademhalings-, en bewustzijnsoefeningen;
  • Qigong: meditatie;
  • Tuishou: reactie-oefeningen;
  • Sanshou: zelfverdedigingstechnieken;

Hoewel er veel verschillende Tai Chi-varianten bestaan, met de Chen-, Yang-, Sun- en Wu (Hao)-stijlen voorop, zijn ze in de basis allemaal gebaseerd op principes uit het Taoïsme. Volgens deze Chinese filosofie zijn alle vormen van leven doordrongen met een levensenergie (chi) die vitaal is voor de juiste balans (yin en yang). Tai Chi stimuleert deze energiebalans, maakt het waar nodig in orde en zorgt daarmee voor een goede gezondheid - zowel mentaal als fysiek.

Harvard: ‘Tai Chi is medication in motion’

Dat Tai Chi goed is voor de gezondheid weten de Chinezen al veel langer, maar nu raakt ook de wetenschap steeds meer overtuigd van de positieve effecten van deze bewegingskunst. De gerenommeerde Harvard Medical School noemt het in een publicatie zelfs ‘medication in motion’.

Tai Chi heeft dan ook een positief effect op lichaam en geest:

  • Minder stress - De regelmaat van de oefeningen van de Chinese bewegingsleer, en de rustige ademhaling waarmee dat gepaard gaat, zorgt voor minder spanning en stress. Het kijken van een bloedstollende Netflix-film of deelname aan een zinderend kansspel via GuideCasino.be is voor een getrainde Tai Chi-er dan ook een peulenschil. Minder stress maakt niet alleen je dagelijks leven een stuk prettiger, maar geeft ook je immuunsysteem een enorme boost. En dat willen we natuurlijk allemaal, zeker in tijden van corona.
  • Betere gemoedstoestand - Wie beweegt, is gezonder, opgewekter en een stuk frisser. Met Tai Chi bereik je dat allemaal. Bovendien zorgt de bewegingskunst voor meer rust in de kop, aangezien (ongewenste) emoties beter onder controle te houden zijn. Iets dat ook naar voren komt in een studie van de Massey Universiteit van Wellington (Nieuw-Zeeland) naar de effecten van Tai Chi op mensen met psychische problemen. Alle testpersonen bleken na afloop van het onderzoek minder vatbaar voor depressies, woede- en angstaanvallen en zodoende dus een stuk gelukkiger.
  • Goede fysiek - Tai Chi maakt je ook fysiek sterker. Doordat alle oefeningen staand worden uitgevoerd, verbeter je je balans, houding en evenwicht. Bovendien versterkt Tai Chi je botopbouw aanzienlijk, waardoor het reumatische aandoeningen als artritis en osteoporose kan verminderen en zelfs voorkomen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het feit dat Tai Chi een positief effect heeft op het hart, de bloedcirculatie, de ademhaling en de longen. Kortom, het hele lichaam profiteert mee van de energiestromen die vrijkomen bij deze bewegingskunst.
    Dus waar wacht je eigenlijk nog op? Start vandaag nog met Tai Chi, zorg voor de juiste energiebalans en versterk je mentale en fysieke gesteldheid!
11 Oct 2020